Kiropraktik på dyr

Kiropraktik på dyr

Jeg blogger

Dyrlæge med efteruddannelse inden for veterinær kiropraktik. Jeg behandler heste, hunde og andre dyr, primært på Lolland-Falster

Hvorfor en dyrlæge?

Kiropraktik på dyr - hestePosted by Anne Freuchen Christensen Thu, October 17, 2013 22:17:04
Ja - hvorfor bruge en dyrlæge til kiropraktisk behandling af sin hest (eller hund). Der findes jo masser af ikke-dyrlæger (lægfolk), som udfører lignende behandlinger - ofte billigere.
Jeg skal være den første til at erkende, at jeg har masser kollegaer som ikke anerkender, at behandlinger som akupunktur, kiropraktik, massage, osteopati etc. har nogen videre effekt - og det gør det naturligvis fristende at søge andre steder. Men efterhånden er der nu også et udvalg af dyrlæger som er efteruddannede og kompetente i disse behandlinger (find dem f.eks. på http://www.dsvk.dk).
Når vi taler lægfolks behandling, så er det bare et kæmpe gråzone marked. Ja, der findes mennesker som kan nogle ting med deres hænder og skaber resultater, også uden en dyrlæge uddannelse. Og massører og fysioterapeuter (fysioterapi i form af specifik træning af muskulatur mhp. at øge hestens styrke og bevægelighed) har bestemt deres berettigelse, og mange er dygtige.
Frem for at skrive længe om, hvorfor jeg ikke synes at man skal bruge lægfolk til andre typer af behandlinger, ja så vil jeg nu heller skrive, hvorfor jeg synes, at man skal bruge dyrlæger med kompetencer på området:
- Fordi vi har en detaljeret viden om kroppens opbygning og funktion/reaktion, både når kroppen er rask, og når den er syg.
- Vi indleder altid med en grundig klinisk undersøgelse, hvor vi afgør om f.eks. kiropraktik overhovedet er den rigtige behandlingsform. Eller om vi har mistanke om decideret skade i f.eks. et led, eller en tilstand som wobbler eller kissing spines - og dermed behov for yderligere undersøgelser. Der findes få tilstande, hvor man IKKE kan anvende kiropraktik, og heste med disse problemer skal spottes.
- Hvis vi undervejs i behandlingen oplever noget, der afviger fra normalen, er vi uddannede i at håndtere det og netop skelne mellem normalt og sygt. Det kunne være en hest som viser sig at være lavgradig wobbler - de kan være svære at se men kan være direkte farlige at ride på.
- Vi kan kombinere med andre typer behandling og har i langt de fleste tilfælde et godt samarbejde med kollegaer, så behandlingerne "spiller sammen".
- Vi er uddannede til at se hele hesten! Måske er et tandproblem årsag til, at nakken er låst, måske skal der sko på bagben for at hjælpe lænden. Kroppen består jo af mange dele som på fantastisk vis spiller sammen - og påvirker hinanden på godt og ondt!
- Det sker ekstremt sjældent, at noget går galt ved korrekt udført behandling men skulle det ske, så har vi en ansvarsforsikring - og et klagenævn, hvor man kan få en seriøs klagebehandling.
- Og så lige en sidste ting: Kiropraktik i forhold til andre manipulationsbehandlinger. Ved en kiropraktisk behandling behandles helt tæt på leddet uden brug af vægtstangsprincipper. Jeg har fuld kontrol over, hvor meget kraft jeg sender ind i det led. Og fordi jeg bruger hastighed fremfor vægt/masse, så er risikogen for skade minimal. Dyr kan godt i nogle tilfælde selv løsne låste led, men når jeg gør det, så er der fuld styring på, at leddet s anatomiske grænse ikke overskrides - derfor føler dyr sig trygge ved kiropraktisk behandling.

  • Comments(0)//blog.annefreuchen.dk/#post3